tiistai 22. maaliskuuta 2016

Työssäoppipaikan Esittely

Aloitin ensimmäisen työssäoppini Tanskassa lypsykarjatilalla helmikuun loppupuolella. Tila on pihattonavetta, jossa on noin 300 lehmää ja yksi sonni. Lehmät on jaettu eri osastoille, joita ovat nuorten puoli, isompi puoli vanhemmille lehmille, sairasalue, alue ummessa oleville lehmille sekä sonnille, alue poikimisen lähellä oleville sekä erillinen rakennus vasikoille ja useita osastoja isommille vasikoille. Navetassa on myös kuusi poikimiskarsinaa.

Vasikkalan, sairasalueen ja poikimiskarsinoiden sekä poikimista odottavien lehmien alueiden kuivituksessa käytetään olkia. Vasikat siirretään navetan puolelta vasikkalaan, joka on erillinen rakennus. Siellä on oma ''keittiö'' ja yhtenä seinänä toimii ylösrullattava muovinen ''verho''. Vasikkalassa vasikat ovat aluksi yksittäisissä bokseissaan. Kun vasikat ovat tarpeeksi vanhoja ne siirretään yhteiskarsinoihin. Yhteiskarsinoita on muutama ja vasikat siirtyvät karsinoista seuraavaan kasvaessaan isommiksi. Tyttövasikat viedään takaisin navetan puolelle ja sonnivasikat myydään. Navetassa on ainakin holsteineja, ayrshireja sekä hereford ja jersey risteytyksiä. Yhden ayrshiren sukujuuret löytyvät Suomesta. 







Navetassa on kolme lypsyrobottia, yksi nuorten puolella ja kaksi isommalla puolella. Sairaat ja kipeät lehmät lypsetään perinteisesti käsinlypsyllä. Lypsykoneet näyttävät hieman erilaisilta kuin koululla.


Lehmien ruoka sekoitetaan apevaunussa ja ruoka kulkee navetan poikki kiskoilla kulkevassa automaatissa, joka jakaa ruuat lehmille. Ruoka eroaa suomalaisten lehmien ruokinnasta siinä, että täällä lehmien ruokaan sekoitetaan paljon sokerijuurikkaita.








Navetta on mukavan viihtyisä, sillä siellä on luonnollinen ilmanvaihto. Navetan molemmissa päissä on suuri aukko seinässä ja myöskin katon ja seinän raja on avonainen. Navetassa kiertää muutama siivousrobotti. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti