tiistai 22. maaliskuuta 2016

Toinen viikko työssäopissa

Toinen viikko työssäopissa lähti käyntiin kipeänä ollessa, joten maanantain vietin sängyn pohjalla. Tiistaina menimme konferenssiin kaupunkiin, jonka nimeä en nyt muista. Ajomatkaa sinne oli kuitenkin noin parisen tuntia. Konferenssissa oli lehmäasiantuntijoita eri puolilta maailmaa kuten Hollannista, Amerikasta, Saksasta, Israelista sekä myöskin Tanskasta. Kaikkien muiden puheet olivat englanniksi paitsi tanskalaisten. Aiheina olivat vasikat ja niiden hyvinvointi, terveen ja sairaan lehmän erottaminen, lypsäminen useammin kuin kahdesti päivässä sekä roturisteytysjalostus. 

Konferenssi oli mielenkiintoinen ja siellä kuuli uusia vinkkejä. Esimerkiksi jos vastapoikinut lehmä ei meinaa syödä vaan hoitaa vain vasikkaansa, voi ruokaa heittää vasikan päälle ja laittaa loput viereen. Näin lehmän on pakko syödä myös ruokaa samalla kun se nuolee vasikkaansa ja tämä usein innostaa lehmää aloittamaan syömisen.  


Mielestäni varsinkin puhe roturisteytyksestä oli mielenkiintoinen. Esityksen pitäjä oli lähtenyt toteuttamaan roturisteytysjalostusta ja pitänyt kirjaa tilansa tilastoista useiden vuosien ajan. Hän oli tullut siihen tulokseen, että monet mitattavat tulokset olivat paremmin risteytyslehmien kuin rotulehmien kohdalla. Ennen risteytyksen aloittamista hänellä oli holsteineja, joihin hän sitten alkoi sekoittaa ensin jerseytä. Myöhemmin hän kuitenkin luopui jerseystä ja alkoi risteyttää holsteinien kanssa herefordeja ja jotakin vaikenimistä rotua, joka oli minulle ihan uusi. 


Israelilaisen puhe oli kiinnostava, koska siellä olot ovat niin erilaiset kuin Suomessa tai Tanskassa. Kuuman ilmaston vuoksi lehmille on rakennettava siellä viilennysalueita. Hän myös kertoi, että kesäisin lehmien maidontuotanto putoaa rajusti juurikin helteiden takia. Pihattonavetat eroavat Israelissa myös siinä, että niiden pohjana käytetään hiekkapohjaa. Puheen pitäjä puhui myös monesti päivässä lypsämisen puolesta kuten Saksalainenkin puheen pitäjä.



Loppuviikko jatkuikin samoissa hommissa kuin ensimmäinenkin. Aamu aloitettiin siivoamalla makuuparret ja tarvittaessa ajettiin lehmiä lypsyroboteille. Myös vasikoiden hoitaminen kuului jokapäiväisiin työtehtäviin. Toinen viikko poikkesi ensimmäisestä siten, että työt alkoivat pari tuntia aikaisemmin aamulla, koska lomaviikko Tanskassa oli ohi.








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti