keskiviikko 23. maaliskuuta 2016

Kolmas viikko työssäopissa

Kolmas viikko työssäopissa on ollut vähän erilainen kuin aiemmat. Aloitin aamut tarkastamalla ison puolen lypsyrobotista, mitkä lehmät eivät olleet käyneet lypsyllä vähään aikaan. Tämän jälkeen nämä lehmät ajettiin robotille. Lehmien ajamisessa helpotti, että pihatossa oli useita portteja, jotka suljettiin siten, että lehmien oli kuljettava kohti lypsyrobottia. Kun tämä homma oli valmis lähdin vasikkalan puolelle. 

Vasikkalan hoitoon kuului aamulla vasikoiden ruokkiminen ja maidon antaminen niille. Opin käyttämään MilkTaxia, jolla maito jaettiin vasikoille. MilkTaxi täytetään ja pestään navetan puolella.

Täällä vasikat juovat maitonsa juomakupeista. Koululla vasikat juovat tuttiämpäreistä, mutta Tanskassa ne eivät ole kuulemma kovin yleisiä, koska niitä pidetään kuppeja epähygienisempinä. Toinen syy, miksi tuttiämpäreitä ei täällä käytetä on estää vasikoita oppimista imemään toisiaan, koska tämä voi vahingoittaa niitä. Vasikkalan jälkeen päivittäisiin tehtäviin kuului jälleen makuuparsien putsaus ja kuivitus sekä vasikoiden aitausten kuivitus ja heinän ja veden antaminen niille. 

Tällä viikolla autoin myös apevaunun korjaamisessa. Sen sisällä olevat sahanterät olivat kuluneet niin paljon, että ne piti vaihtaa terävämpiin. Siivosin myös poikimiskarsinoista vanhat oljet pois. Tämän jälkeen pesin karsinat painepesurilla, jotta ne olisivat puhtaat seuraavia poikimisia varten. 

Perjantaina kävimme myös läheisellä tilalla, jossa työssäoppimispaikkani isäntä teki osalle lehmistä tiineystarkastuksia. Navetta oli parsinavetta, jossa oli vähemmän lehmiä kuin täällä. Otimme muutaman lehmän sieltä mukaan työssäoppimispaikkaani. Lehmien siirto kuljetusautoon oli vähän hurjaa kun lehmät juoksivat käytävällä ja niitä yritettiin saada menemään oikeaan suuntaan.

Tällä viikolla menimme käymään isäntäperheen kanssa maatalousmarkkinoilla. Tämä ei ollut työaikaa, mutta liittyi kuitenkin opiskelemaani alaan. Tapahtuma pidettiin suuressa hallissa ja siellä oli lehmänäyttelyt. Lehmänäyttelyitä oli mielenkiintoista seurata kun en ole sellaisia ikinä nähnyt. Näyttelyt etenivät aika samalla tavalla kuin koiranäyttelytkin vaikkakin tahti, jolla lehmät ja niiden omistajat kiersivät kehää oli paljon hitaampi kuin koirien kanssa. Näyttelyiden jälkeen areenalla pidettiin lehmähuutokauppa. Täällä näin ensimmäistä kertaa puhdasrotuisia jerseylehmiä. Tapahtumassa oli lehmien lisäksi traktoreita sekä erilaisia maatalouskoneita ja monia esittelykojuja eri yrityksiltä. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti